2012. január 11., szerda

Csirkepörkölt



Tegnap közkívánatra csirkepörköltet főztem. Általában a csirkepörköltnek híg a leve, még akkor is, ha a hús nem volt olcsó. Ezen problémámat megpróbáltam áthidalni.

Hozzávalók:
2 szelet fehér szalonna (1 cm vastag)
1 csirke
3 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 paprika

bors
pirospaprika

Természetesen az ideális a tanyasi csirke lenne, szép sárga zsírral a bőre alatt, de ezt benzin és kedv hiányában nem tudtam beszerezni. Ezért is jó, ha van alaplevünk, mert így a hiányzó ízeket pótolni tudjuk.

Az állatja

Egy valóban éles késsel egész egyszerű szétbontani a jószágot, az első néhány alkalommal biztos, hogy átfordul a csirkebontás egy gore movie-ba, de ez természetes. Senki sem születik filézőkéssel a kezében. A csirke bőre alatt észrevehetően halványabbak a csatlakozási pontok, ott lenne ildomos leválasztani a végtagokat. Ezzel egyrészt begyűjtünk néhány tapasztalati pontot, másrészt jóval olcsóbban szerezhetjük be a húst.

Szétbontatott

Felkockázzuk a szalonnát, majd kiolvasztjuk a zsírját. Arra figyeljünk, hogy ne hadonásszunk felette vizes kézzel, mert a forró zsírba csöpögő víz szerezhet néhány kellemetlen pillanatot.


A szalonnazsírból kihalásszuk a pörcöt és a bőrdarabokat. A forró zsírba dobjuk a vöröshagymát, és kevergetve dinszteljük, pirulás nem indokolt. Erre dobjuk rá a felkarikázott fokhagymát, és az apró kockára vágott paradicsomot-paprikát. Ha télen főzzük, jóval olcsóbb mondjuk nyáron eltett lecsót használni. Nem kell sok, nehogy elvigye az ízét, csak egy jó alapot kell főznünk.
Addig hagyjuk a tűzön, amíg teljesen el nem pépesedik a paprika (ez a legkeményebb az összetevők közül) ez kb. 15 perc.
Lehúzzuk a tűzről, várunk 1-2 percet és hozzáadjuk a pirospaprikát. Elméletileg a pirospaprika színanyaga zsírban oldódik, szóval érdemes előbb a paprikát, és aztán az alaplevet hozzáadni. Amikor öntöttünk rá kb. 1,5-2 dl alaplevet, akkor visszatesszük a tűzre, és folyamatos felöntögetés mellett kb. 3-4-szer visszafőzzük az eredeti szintig, így minden alapanyag íze össze- és állaga szétfő. Most jön a nem megszokott rész, hogy ezt a pörköltalapot őrölt borssal, alaplével belerakjuk a turmixgépbe (botmixer is elég) és szétcsapatjuk. Ne spóroljunk a wattal, hagyjuk menni 2-3 percig, hogy teljesen finom szaftot kapjunk. Ránézésre hígítsuk, hogy nagyjából egy zöldség krémleves állagot kapjunk. Fogunk egy fazekat, beleöntünk egy keveset a szaftból, majd viszonylag szorosan beletesszük a csirkedarabokat. Ráöntjük a maradék szaftot is, és annyi alaplevet, hogy éppen ellepje.

Fedő alatt, közepes lángon kb. 1 óra alatt készen lesz. Körete fakultatív. A csontokat érdemes leszopogatni, és bedobni mellé egy pohár seritalt!




2 megjegyzés:

  1. Szépen szól a csiri pöri, ám lenne javaslatom mely talán javít a szaft állapotán. A két gerezd foghagymát lehet emelni 5-6ra és kedveli a csibe meg a foghagyma a sert melyből egy 2 dl. bátran hozzá lehet lötyögteni. Piros arany vagy házi pritamin paprika elegye hozzáadásával durván kenyérre kenhetővé teszi a szaftot! :)

    VálaszTörlés
  2. Legközelebb kipróbálom, nem viszi az ízét a sör?

    VálaszTörlés