2012. január 15., vasárnap

Csokoládé láva



Az egyszerű de nagyszerű tökéletes példája ez a desszert, gyakorlatilag 15 perc alatt elkészíthető + 10 perc sütéssel. A receptet most két főre írom, férfi társaimnak ajánlanám csajok lenyűgözéséhez, és a "hű, te tudsz sütni?" típusú ámult arc eléréséhez. Nem akarok átmenni Jamie-be, de ez tényleg egy igazi szexi és izgalmas desszert tud lenni, kész endorfin bomba. Na lássuk:

100g csokoládé - mindenképpen étcsokoládé, én általában Szerecsent használok, ár-minőség arányban az a legjobb, de ha tényleg ütős végeredményt szeretnénk akkor vehetünk mondjuk Lindt-et vagy Valrhona-t.

30g vaj - igazi vaj legyen, ne Rama margarin, a két ízt össze sem lehet hasonlítani. Ügyeljünk rá, hogy ne sózott vajat vegyünk. Én Mizo vagy Kerrygold márkájú vajakat szoktam vásárolni. Ha van lehetőségünk akkor a piacról is vehetünk.

1 tojás
30g kristálycukor
25 g liszt
csipet só

Mielőtt elkezdenénk bohóckodni, győződjünk meg róla, hogy van valamilyen formánk (fém/szilikon) amiben meg tudjuk majd sütni. Lehet, hogy bögrében is meg lehet, még nem próbáltam. A kb. 200 Celsius fokot bírnia kell a formának, ez a lényeg.

Közepes lángra teszünk egy kis edényt vízzel, ez majd a csoki olvasztáshoz lesz szükséges. Ha nagyon sietünk, akkor alapból meleg vízzel töltsük meg, ha még jobban sietünk, és van, akkor a vízforralóból. Ezen fogjuk felolvasztani a csokoládét. A mikrót nem ajánlom erre a célra, mert könnyen leég, a közvetlen lángon történő olvasztással is ez a helyzet. Szánjunk időt a vízgőzös megoldásra, közben úgyis van más feladatunk.
(Kivételt képez a fehér csoki, őt mikróban kell olvasztani, mert a vízgőz összerántja. Viszont ott sem az a megoldás, hogy berakjuk 5 percre maximum teljesítményen, hanem óvatosan 10 mp-enként ránézünk, átkavarjuk)
A csokit és a vajat egybeolvasztjuk, dobunk rá egy csipet sót. Könnyebb és gyorsabb, ha felkockázzuk a csokit egy késsel, vagy nagyon apróra tördeljük. Mielőtt az utolsó csokidarabka is felolvadna levesszük a gőzről, és addig kavarjuk, míg teljesen egyneművé nem válik.


Amíg a csoki olvad, addig fogjuk a tojást, és a cukorral addig keverjük, míg utóbbi teljesen fel nem olvad benne. Én a habverőre esküszöm. Ezt a keveréket fogjuk az olvasztott csokiba önteni, itt kell figyelni, hogy a csoki ne legyen forró (ha akkor vetted le amikor mondtam, akkor nem is lehet az) inkább csak langyos. Ha az lenne, akkor kapnánk egy csokis rántottát. :D
Gyors és határozott mozdulatokkal belekeverjük a tojást a csokiba, majd hasonló módon hozzáadjuk a lisztet is.


A teljesen homogén keveréket fogjuk formákba tölteni. A formákat kivajazzuk, és lisztezzük, ez azért fontos, hogy a kis süteményünk könnyedén kicsusszanjon a formából. Liszt helyett kakaóport is használhatunk, de a totál ínyencek használhatnak barna cukrot, én a sötétebbet ajánlanám, ettől egy karamellréteg fog keletezni, elvileg.


Ne töltsük tele a formákat, mert emelkedni fognak. Olyan 3/4 bőven elég. Egy kicsit meg lehet tekerni az egészet, ha ebben az állapotában a közepébe nyomunk 1-2 mini marshmallow-t.
Simán tárolhatjuk 3-4 napig. Sütés előtt felmelegítjük a sütőt 200 C-ra, bedobjuk a kis formákat, rányomjuk a légkeverést (ha van) és kb. 9 perc alatt készre sütjük. A lényeg, hogy annyira szilárduljon meg a külseje, hogy ki lehessen borítani a formából.


Megtoldhatjuk vaníliafagyival,mentalevéllel és/vagy Amarena meggyel. Egyszerű, isteni, hajrá.

2 megjegyzés:

  1. Avagy mezei szuflé forma, üvegből vagy porcelányból. =)

    VálaszTörlés
  2. Igen, az a legjobb, csak kevés háztartásban található meg :)

    VálaszTörlés